Diplomovaná dentální hygienistka
Bc. Dita Krajáková DiS.
Dentální hygienistka Jaké ošetření Vám mohu nabídnout Ceník Zubní kaz, zánět dásně a parodontitida

Prevence

a) správné čištění zubů b) správná výživa c) fluoridy

Prevence b) Správná výživa

Prevence

b) Správná výživa

Správná skladba potravy se uplatňuje zejména při vývoji tvrdých zubních tkání a jejich mineralizaci. Nevyvážená skladba může zvýšit náchylnost k zubnímu kazu proto, že neumožní optimální chemickou a strukturální výstavbu tvrdých zubních tkání.

Z hlediska vzniku zubního kazu zaujímá zvláštní postavení sacharóza, protože patří k nejobvyklejším sladidlům. Kariogenní působení sacharidů závisí na množství, formě a hlavně frekvenci přívodu. Nejnebezpečnější je kombinace sacharidu ve formě lepivé potraviny – čokoláda, sušenky, ale i sušené ovoce (datle). Čerstvé ovoce a šťávy jinak tak zdravé, výrazně snižují ph v ústech a také přítomné kyseliny mohou poškodit sklovinu. Rozhodně nelze doporučit jablko na noc místo zubního kartáčku.

V případě polysacharidů nastává problém, pokud jsou tepelně zpracované (hranolky).

Mléčné výrobky sice obsahují laktózu, která je kariogenní, ale nejsou považovány za nebezpečné, protože obsahují také minerály. Situace se ovšem mění pokud je přidán cukr.

V dnešní době existují již i nekariogenní sladidla, která mohou nahradit sacharózu v nápojích, bonbónech či žvýkačkách. Nekariogenní sladidla – xylitol, sorbitol, isomalt užité ve žvýkačkách stimulují slinou sekreci což vede k neutralizaci slin. Tím může do jisté míry působit preventivně, ale nenahradí čištění zubů. Po konzumaci sladkých jídel je nejlepší zuby co nejdříve vyčistit, naproti tomu po konzumaci kyselých potravin či mléčných výrobcích je lépe počkat 0,5 – 1 hod a vyčistit zuby později.

U malých dětí je vhodné nepřislazovat jejich výživu, nezvykat je na sladkou chuť a vyvarovat se zlozvykům typu namáčení dudlíku do medu. Důležité je včasné mechanické očišťování zubů.

Dále je třeba mít na paměti nápoje obsahující sacharózu a kyseliny (Coca cola), ale i častá konzumace sycených vod vede k poklesu ph v duť. ústní.


Nyní na mateřské dovolené, nové pacienty nepřijímám.

Kontakt:
Bc. Dita Krajáková DiS.
e-mail:
Dita.Krajakova(zavináč)atlas.cz

Odkazy:
Obchod s dentálními pomůckami:
http://e-shop.krajak.cz/dita/